Q Society

Câteva localuri LGBT friendly din Iași

Acum câteva zile, mă plimbam prin centrul vechi cu un amic bun și ne întrebam unde putem merge să vorbim despre ex boyfriends fără să se uite lumea ciudat la noi. Adevărul este că putem să facem asta oriunde. Doar nu ne va da afară un local din cauza asta. Problema apare însă când merg la un date și devin mai intim cu celălalt (ne sărutam, ne ținem de mână). În alte articole am explicat cum Iașiul este destul de open minded dar o mare parte a comunității LGBT ieșene ar vrea ca un local să fie 100% LGBT friendly atât prin poziția oficială a managementului cât și prin clientelă. 

Acest articol prezintă o listă de localuri pe care membrii Q Society le-au frecventat atât cu prieteni cât și cu iubiți și iubite. Intenția noastră este să alcătuim și o listă oficială cu localuri LGBT friendly din Iași. Am început-o de curând și vom scrie și alte articole despre acest subiect. Este important să menționăm că la momentul actual nu există un local exclusiv LGBT, sau “straight-friendly” cum ne place nouă să spunem. Speranța noastră este ca după pandemia cu noul coronavirus 2020-2021, să se deschidă un astfel de local, dat fiind faptul că avem o comunitate LGBT numeroasă. 

De ce sunt importante localurile LGBT/gay/LGBT friendly într-un oraș? Vom da trei motive simple:

  • Dacă v-ați săturat de aplicații de dating sau de mediul online, barurile LGBT sunt acele locuri safe unde sigur vei găsi oameni ca tine. Persoanele lesbiene, gay, bi sau trans vor un loc în care să se întâlnească cu prieteni și parteneri. Localurile sunt o cheie către o interacțiune socială sănătoasă. 
  • Barurile și cafenelele LGBT ajută pe persoanele LGBT să facă următorul pas. Acesta poate să reprezinte prima ieșire în public ca persoană LGBT, prima întâlnire cu cineva sau prima dată când cineva află mai multe despre el/ea. O persoană heterosexuală poate afla, spre exemplu, că are și o inclinație spre același sex la un moment dat în viața sa iar curiozitatea de a vizita un bar LGBT sau LGBT friendly va fi greu de evitat. 
  • Aceste locuri stau la baza creării altor evenimente, fie că este vorba de o petrecere tematică, ca Iași Dance Party, fie ca e vorba de un posibil Pride sau de formarea unor grupuri sociale care organizează evenimente mai mici (seri de film, tururi de oraș, olărit etc). Ele sunt esențiale pentru crearea unei culturi LGBT locale.

Cultura localurilor și cluburilor din Iași este una destul de diversă însă puține sunt considerate LGBT-friendly. Din păcate nici unul nu are o amprentă LGBT puternică asupra comunității pentru că istoria LGBT din Iași este încă “în construcție” iar localurile care erau cândva considerate strict “gay” nu mai există de mult timp. 

Înainte de a prezenta lista Q Society a barurilor și cafenelelor LGBT friendly în Iași, menționăm că acestea pot fi împărțite pe câteva categorii: localurile din Palas, localurile de fițe, localurile tradiționale, localurile “de brand”, localurile cosmopolite, localurile care nu au încă o identitate și localurile hipster/nișate. În acest articol vom discuta despre câteva baruri și cafenele din Iași care fac parte din ultima categorie.

Câteva alte precizări:

  •  Dacă folosiți Google Maps și căutați un local anume în Iași, puteți da pe pagina acestuia, scroll jos și vedea dacă are insigna de “LGBT Friendly”. Nu toate localurile o au încă. 
  • Cu excepția mențiunilor speciale, nu avem nici un club în această listă pentru că acestea sunt închise la momentul scrierii articolului, din cauza pandemiei cu noul coronavirus.
  • Acest articol va fi îmbunătățit ulterior, întrucât noi am intervievat mai multe baruri și cafenele. Așteptăm însă răspuns de la aceștia.

ACAJU CAFE

RETRO CAFE

CUIB

BISTRO LA NOI

Bindu

FIKA


MENȚIUNI SPECIALE

BEERHUB BERGENBIER

FABRIK

MERU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *